ATNR en school een reflex
ATNR: staat voor Asymetrisch tonisch nekreflex. Dit reflex faciliteert schrijven, rekenen en spellen. Waarom?
ATNR en het jonge kind
Bij dit reflex worden de arm, de hand en het been gestrekt aan de kant waar het hoofd naartoe wordt gedraaid. De arm en het been aan de kant van het achterhoofd gaan dan in buigstand. Zoals je op onderstaand plaatje kan zien.
Wanneer dit reflex niet goed geintegreerd is, dan zal bij het kijken naar de hand, de arm willen strekken. Deze kinderen hebben vaak niet of maar heel kort gekropen. Ook al ben jij dan allang geen baby meer, je kan hier nog knap last van hebben.
ATNR en het schoolkind
Op de kleuterschool zijn het vaak de kinderen die vaak vallen over hun eigen voeten. Het evenwicht is niet goed ontwikkeld.
Bij elke beweging van het hoofd of van de ogen, wil het lijf zich strekken en de andere kant wil het ontspannen.
Doordat deze kinderen moeite hebben met het passeren van de middellijn, fysiek en via hun ogen, is de informatie verwerking ook niet goed. Dit heeft gevolgen voor, lopen, gooien, vangen, sporten, dit zijn de kinderen die onhandig en houterig bewegen. Bij het lopen bewegen de arm en het been aan dezelfde kant naar voren, dus niet kruislings rechterarm en linkerbeen.
Ook zie je dit terug in een verkrampte schrijfhouding of om de paar regels of bladzijde de arm schudden. Eeltplekjes aan de schrijfvingers.
Maar ook is dan vaak links-rechtscoördinatie verstoord.
Maar dan zijn we er nog niet!
Informatie komt een fractie van een seconde na elkaar binnen, zowel bij jouw ogen en oren. Dus de informatie die jij krijgt is niet gelijk. Hoe onveilig is de wereld dan?
Maar wel eens een bal proberen te vangen met verkeerde informatie?
Kinderen met dyslexie of dyscalculie hebben vaak een niet goed geintegreerd ATNR. Dit reflex is nauw verweven met de lateralisatie.
Schrijven
Heb jij wel eens proberen te schrijven met een arm die wil strekken? Probeer het eens…….Gedaan en gevoeld? Lastig toch.
Daarom is het handschrift van kinderen met een niet goed geintergreerd ATNR vaak slordig, hoekig of houterig. Ook dat komt doordat de arm en de hand (en het been) willen strekken aan de kant waar het hoofd naartoe is gedraaid. Het kost zo’n kind heel veel inspanning om de pen vast te houden en zijn arm te buigen om te schrijven,om de bladzijden om te slaan. Dit kost zoveel energie en aandacht,dat gaat ten koste van het opnemen van de inhoudelijke informatie en de lesstof die wordt aangeboden. Ook iets op papier zetten is heel lastig, terwijl dit kind de ideeën goed kan verwoorden. Het niet goed samenwerken van linker en rechterdeel van het brein kan ook leiden tot zwart-wit denken, waarnemen of voelen. Soms kan iemand alleen maar rationeel denken, anderen kunnen alleen vanuit emotie redeneren.
Kenmerken
- Moeite met lezen, schrijven, spellen of rekenen
- Uit evenwicht raken of duizelig worden bij het draaien van het hoofd (bijv. houterig, onevenwichtig lopen, moeite met (bal-)sporten, veelvuldig stoten of vallen, erg vermoeid raken tijdens autorijden)
- Oogproblemen zoals uitdroging, veroudering of vitaminetekorten
- Arm en been aan één zijde gelijktijdig willen bewegen (bijv. moeilijk kunnen huppelen, been om stoelpoot geslagen bij schrijven, moeite met zwemmen, als baby niet hebben gekropen)
- Verkrampte spieren en/of pijn in nek, rug, armen en benen
- Geen voorkeurszijde hebben (bijv. schrijft links, maar voetbalt rechts, of wisselt telkens)
- Slordig, hoekig handschrift (ook: potloodpunten breken steeds af, pen te hard op papier, witte knokkels door te strak vasthouden van pen)
- Moeite met op papier zetten van ideeën
- Weinig ruimtelijk inzicht hebben
- Zwart-wit denken; sterk vanuit ratio of vanuit emotie of snelle wisseling daartussen